TulipTukTuk
Tulip care

Tulip care

Met de juiste verzorging voor je tulpen kun je zo lang mogelijk van ze genieten. Dat begint al bij het moment van aankoop. Wij geven je graag onze tips en adviezen voor een optimaal tulpenleven onderweg en eenmaal thuis in de vaas.

Welkom thuis

Mocht je wat langer nodig hebben om met je vers gekochte tulpen thuis te komen, wees dan gerust. Het kan zijn dat de tulpen wat slapper zijn geworden en een beetje hangerig zijn. Je kunt dit oplossen door ze in (kranten)papier te rollen en op die manier een nachtje in de vaas te zetten (met water uiteraard!) De tulpen winnen dan weer aan kracht en zullen de dag erna mooi strak erbij staan. Ook als je het papier hebt verwijderd, want dat lijkt ons wel zo mooi.

Klaar voor de vaas

Ook voor tulpen geldt: in een goede voorbereiding schuilt het succes. Neem de volgende adviezen in acht bij het in de vaas zetten.

  • Snij de tulpen met een scherp mes of een scherpe snoeischaar schuin af. Dit zorgt ervoor dat de tulpen maximaal water kunnen opnemen.
  • Kies een vaas die geschikt is qua lengte. Houd als vuistregel aan dat de vaas minimaal 2/3 bloemlengte is. Daardoor worden de tulpen voldoende ondersteund.
  • Zorg ervoor dat de vaas goed schoon is. Een goede hygiene voorkomt onnodige bacterie-vorming die schadelijk is voor het welbevinden van de tulp.
  • Vul de vaas met vers, koel water tot circa 2-3 cm boven de onderkant van de tulpen.
  • Verwijder eventueel bladeren die onder water staan, omdat ook dat kan zorgen voor onnodige bacterievorming.
  • Zet de vaas met tulpen niet in de buurt van een fruitschaal, op een plek in de directe zon of in de nabijheid van een verwarming of airconditioning. Fruit ontwikkelt ethyleen, waar de tulpen helaas niet goed tegen kunnen. Datzelfde geldt voor de andere boosdoeners.

Het leven in de vaas

Heb je de tulpen eenmaal mooi geschikt in de vaas staan, dan zijn dit onze tips om zo lang mogelijk van je tulpen te kunnen genieten.

  • Normaal gesproken zullen je tulpen zeker 1 week mooi blijven in de vaas. Het helpt daarbij als je er in ieder geval voor zorgt dat de tulpen altijd voldoende water hebben.
  • Nog beter is het om het water elke keer te verversen. Zeker als je merkt dat het water wat troebel begint te worden is dat een manier om je tulpen nog langer mooi te houden.
  • Met het verversen van het water snijd je bij voorkeur de tulpen weer een klein stukje verder schuin af. Wees niet bang dat je tulpen dan te kort worden, want als het goed is zijn ze ondertussen al weer een stukje gegroeid!
  • Ondanks dat de tulpen allemaal op hetzelfde moment geoogst zijn, kan het toch voorkomen dat de ene tulp sneller is uitgebloeid dan de ander. Haal deze dan uit de vaas en herschik de resterende tulpen tot een mooi nieuw geheel. Zo blijft je boeket de juiste uitstraling houden.