Het proces van bol tot vaas
Het proces van bol tot vaas

Het proces van bol tot vaas

Wat moet er allemaal gebeuren om een mooie bos tulpen in de vaas te krijgen?

We nemen je in 10 stappen mee in het hele proces van bloembol tot snijtulp.

Stap 1: Het planten van de bloembol

De bloembol wordt in het najaar in de grond geplant. Ze hebben de koude van de winter nodig om te groeien en zich verder te ontwikkelen. Ze bouwen als het ware energie op voor de lente, waarin de tulpen gaan uitkomen en bloeien.

Stap 2: De tulpen staan in bloei

In het voorjaar komen de tulpen langzaam aan boven de grond. Ergens rond april/mei staan ze in volle bloei. Dat levert die prachtige tulpenvelden op die bij menig (buitenlands) tourist vraagt om een mooi fotokiekje.

Stap 3: Het “koppen” van de bloemen

Aan het eind van het bloeiseizoen worden de tulpen “gekopt”. Dat is ervoor bedoeld om de energie die in de tulp zit zoveel mogelijk richting de dochter-bollen te sturen, zodat deze zich nog verder kunnen ontwikkelen voordat de bollen worden gerooid.

Stap 4: Het rooien

In de zomer worden de tulpenbollen gerooid. De oorspronkelijke bloembol is uitgeput maar heeft in de tussentijd wel meerdere zogenaamde dochterbollen ontwikkeld.

Stap 5: Bollen pellen

De dochterbollen moeten met de hand van de moederbol worden gepeld. De grootste dochter, we noemen dit ook wel de A-bol, kan worden gebruikt voor de tulpenbroei. De andere, kleinere bollen vervolgen hun leven bij stap 1 en gaan weer terug de grond in.

Stap 6: Bewaring en preparatie

Om de tulpenbol te gebruiken voor de broei is er nog wat extra werk nodig. Het is belangrijk dat de bloemaanleg in de bol volgroeid is en dat de bollen daarna op een kunstmatige manier ook hun “winterslaap” doorlopen, niet in de grond maar in een koelcel.

Met een microscoop zien we of de bloemaanleg voldoende is

Stap 7: Beworteling

Na een voldoende lange koudebehandeling in de cel is de bol gereed om te kunnen bewortelen. Dat kan in de volle grond of op bakken die gevuld zijn met water. In dit stadium ontwikkeld zich ook al de spruit, die uit de bol omhoog komt.

Stap 8: Teelt of broei in de kas

Uiteindelijk gaat de tulpenbol de kas in om in een periode van circa 3 weken uit te groeien tot een volledige bloem met alles erop en eraan. Alle energie haalt de bloem uit zijn bol, maar licht en water zorgen eveneens voor het uitgroeien tot een mooie tulp (foto-synthese).

Het proces van foto-synthese

Stap 9: Oogst

Als de tulp voldoende rijp is, kan hij worden geoogst. De bol wordt afgesneden en de tulpen worden op de juiste lengte gekort, verpakt en gereed gemaakt voor de verkoop. Belangrijk is dat de tulp gekoeld bewaard blijft om te voorkomen dat hij al doorrijpt en doorgroeit.

Stap 10: De tulp in de vaas

De tulp prijkt tot slot in de vaas en straalt een heerlijk lentegevoel uit. Met de juiste verzorging heb je zeker een week plezier ervan. En let op: de tulp groeit in die periode nog enkele centimeters door! Nog meer waar voor je geld dus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *